De gemeente Goirle werkt samen met verschillende partners op diverse niveaus. Op hoofdlijnen kan worden gesteld dat we op meer strategisch niveau samenwerken met acht andere gemeenten in de Regio Hart van Brabant en op tactisch en operationeel niveau wat meer samenwerken met Hilvarenbeek en Oisterwijk (GHO).
De kern van de samenwerkingsopgave voor de komende jaren is dat wij bestaande samenwerkingen uitbouwen en kansen voor samenwerking genereren en verzilveren. Dit doen wij - zowel bij Hart van Brabant als bij GHO - vanuit een bestuurlijk gedragen visie die vertaald is naar een (strategische) uitvoeringsagenda voor duurzame samenwerking.
Samenwerking Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk (GHO)
De samenwerking met Goirle en Hilvarenbeek om kwaliteit van bestuur en dienstverlening te vergroten, ontwikkelt zich verder. Hiervoor is een concrete uitvoeringsagenda opgesteld, met samenwerkingsverbanden binnen de bedrijfsvoering van de gemeentelijke organisaties en op verschillende beleidsportefeuilles. De volgende (meerjarige) projecten hebben in 2018 bestuurlijke prioriteit:
- Samenwerking op gebied van aanbesteding en inkoop
- Uitvoering geven aan de opdracht “hoe kan ICT samenwerking bevorderen?”.
- Samenwerking in het kader van de Omgevingswet.
- Samenwerking op gebied van kwaliteitscriteria van Vergunnning verlenen, Toezichthouden, Handhaving
- Samenwerking in het buitengebied
- Samenwerking in de beleidsvoorbereiding rond de participatiewet en arbeidsmarktbeleid
- Harmoniseren van financiële administratie processen
- Invoering van een gezamenlijke projectleiderspoule
Samenwerking Hart van Brabant
We willen de strategische samenwerking binnen de regio Hart van Brabant versterken.
Hiervoor gaan we verder met het uitvoeren van de Strategische Meerjarenagenda 2016-2020.
We benutten kansen voor de gemeente Goirle op de drie thema’s van het regionaal programma: Economie, Mens & Samenleving en Leefomgeving & Milieu. Binnen het thema Economie is de Stichting Midpoint het platform voor samenwerking tussen ondernemers, overheid, kennisinstellingen en maatschappelijke partners.
In de planning van Hart van Brabant voor 2018 en verder zitten veel, impactvolle projecten voor de regio zoals de bestrijding van jeugdwerkloosheid, gezamenlijk opdrachtgeverschap in het Sociaal Domein, aanpakken van ondermijnende criminaliteit, regionale woonvisie, gebiedsopgave A58-zone, regionale energie- en klimaatstrategie, stijging van arbeidsplaatsen in en versterking imago van sectoren logistiek, ‘smart industry’ en ‘leisure’.
Daar waar kostenreductie (of minder meerkosten) een nadrukkelijk vertrekpunt is geweest van nauwere samenwerking, brengen we deze in beeld en monitoren we dit. Daar waar meer kwalitatieve argumenten (kwaliteit, verminderen kwetsbaarheid) een rol spelen is dit lastiger te monitoren. Binnen de samenwerking met Hilvarenbeek en Oisterwijk gaan we - in afstemming met de provincie Noord-Brabant - een analysemodel opzetten om goed te rapporteren over de effecten van de samenwerking. Dit is een opmaat naar de evaluatie van de samenwerking die eind 2018 of begin 2019 start.